Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДКЕВР: Между 57 и 67 лв. е средната сметка за ток за декември и януари

03 февруари 2015, 17:49 часа • 14556 прочитания

Средната сметка за електроенергия за месеците декември и януари е 57-67 лева и няма промяна от тези за 2013 г. Това каза Светла Тодорова - председател на ДКЕВР, по време на заседанието на парламентарната Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Преди Коледа ДКЕВР е изпратила писма до трите ЕРП-та, в които им напомнила отново да спазват строго правилата за отчитане и да не надвишават срока от 31 дни. И от трите дружества получихме уверение, че е създадена организация и че срокът ще бъде спазен, посочи Тодорова, предаде БГНЕС.

Тези коментари от нейна страна последваха, след като председателят на комисията за ДКЕВР в парламента Искрен Веселинов повдигна въпросите, че има оплаквания от граждани, които са свързани освен с двойните фактури, издадени от "Енерго Про" и за увеличение в самите сметки, както и дали ДКЕВР е изпращала писма до трите ЕРП-та.

Освен средните нива на сметките за декември и януари бе обсъдена и подмяната на електромерите. Костадинка Тодорова, член ДКЕВР каза, че смяната на електромерите е свързана с директива на ЕС с крайните потребители, информира агенция "Фокус".

Тя добави: "Това е директива, според която всеки един потребител може да си измери и контролира сметката си за ток. При нас обаче имаше нарушения да бъдат сложени капаци върху електромерите и много от хората не можеха да контролират електроразпределението си

„Електромерите са собственост на предприятията, но правото на всеки един гражданин е да знае с какви показания му се измерва електроенергията“.

Според члена на ДКЕВР има регулярен график на отчитане на електромерите.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес