Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директива на ЕС вдига ударно минималната заплата в Румъния

14 октомври 2024, 13:37 часа • 1357 прочитания

Брутната минимална работна заплата в Румъния ще се увеличи заради вече одобрен от горната камара на румънския парламент (Сенат) и прехвърлен до Камарата на общините (долната камара) законопроект, съгласуващ текстовете на директивата за минималните работни заплати в ЕС. Това пише румънската медия Startupcafe.

Ако всичко мине според очакванията, минималната заплата в Румъния ще стане 4100 леи, след като сега е 3700 леи. Това означава 1599 лева минимална заплата спрямо 1454 в момента.

Законопроектът, който върви по канален ред, предвижда минималната заплата в Румъния да е между 47% и 52% от средната брутна заплата, добавя Ziarul Financiar. Румънският трудов министър Симона Бучура-Опреску вече коментира, че брутната минимална работна заплата в Румъния ще се актуализира ежегодно според покупателната стойност, производителността на труда и темпа на растеж на заплатите в страната като цяло.

Още: Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

Средна заплата и икономика в Румъния

Същевременно, официалната румънска статистика (румънското НСИ) отчете средна нетна работна заплата в Румъния 5138 леи (1037 евро - в началото на 2024 година средната брутна заплата в Румъния е малко над 7900 леи), което е реално увеличение от 8,3%. Но официалната румънска правителствена прогноза е догодина средната брутна заплата в Румъния ще е 8597 леи. Освен това, румънският национален статистически институт ревизира икономическия растеж за второто тримесечие – той е 3% (84,6 млрд. евро).

Още: Румъния вдигна минималната заплата - с доста над българската

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес