Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Отложихме таксата за руския газ, защото е риск за Шенген (ВИДЕО)

12 декември 2023, 11:59 часа • 5292 прочитания

Отлагането на събирането на таксата за транзита на руски газ през България е заради Шенген. Това обяви премиерът Николай Денков, обяснявайки на живо във Facebook на 12 декември, че налагането на такава санкция на "Газпром" носи рискове за влизането ни в Шенгенското пространство.

Още: Сглобката отложи таксата за руския газ (ВИДЕО)

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха таксата от 20 лева на мегаватчас да бъде отложена, защото се изчаква общоевропейско решение.

Защо?

"Още няма решение в Народното събрание, има внесено предложение за отлагане на таксата – свързано е с това да не поставим под риск дискусиите за Шенген, защото Унгария може да постави вето. Не искаме допълнителни рискове", обясни премиерът днес.

Припомняме, че Унгария и Сърбия заплашиха България със съд и призоваха Европейската комисия да ни накаже заради транзитната такса за руския газ. Синьото гориво от "Газпром" минава по Турски поток и стига именно до тези две страни.

Още: България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ

Чака се европейско решение

"От месец текат дискусиите с ЕК – те показват, че имаме право да наложим такава такса, но ще бъдем уязвими по отношение на това дали има, или няма европейски правила, и дали няма да е по-добре тази такса да влезе в общоевропейски правила, например в санкциите", поясни още Денков.

Снимка: БГНЕС

"Премахваме риска за Шенген, продължаваме дискусиите с ЕК. Ще се върнем на този въпрос, когато има общоевропейско решение", каза той.

Още: НС поправи грешка с транзитната такса за руски газ. Единствен длъжник се оказа "Булгаргаз"

Без допълнителни условия за Шенген

"Със сигурност няма да приемем допълнителни условия. Със сигурност ще приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници. Къде ще бъде границата на приемливи, неприемливи условия, ще видим в идните седмици", каза той относно отстъпката на Австрия - да влезем във "въздушен Шенген", но това да е съпътствано с допълнителни условия.

Още: Денков не иска да съдим Австрия и Нидерландия заради Шенген (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес