Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делът на Русия в европейския енергиен внос намаля до 15%

22 ноември 2022, 17:46 часа • 1220 прочитания

Войната в Украйна провокира разрив в международната търговия със стоки и по-конкретно при търговията с енергийни продукти. Това доведе до промени при вносна на енергия в Европейския съюз, като делът на руските горива намалява сериозно през тази година, докато този на Великобритания и САЩ нараства, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Отчитайки сезонно коригираните стойност, делът на Русия в енергийния внос на Европейския съюз от трети страни бе сравнително стабилен през първите три месеца на тази година (дял между 26% и 27.6%). Делът на Русия обаче рязко намалява между първото и второто тримесечие на тази година, като понижението продължава и между второто и третото тримесечие на 2022 година. Като цяло, делът на Русия в енергийния внос на ЕС намалява с над 10 процентни пункта в периода между първото тримесечие и третото тримесечие на тази година – от 25.5% до дял от 15.1%.

През второто тримесечие общият дял на САЩ и Великобритания в енергийния внос на ЕС е бил с 1.4 процентни пункта по-висок от този на Русия, като разликата нараства до 4.8 процентни пункта през третото тримесечие на 2022 година. В периода юли-септември вносът на енергия от САЩ оформя 12.2% от общия енергиен внос на ЕС, а вносът от Великобритания достига до дял от 7.7%.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес