Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данев предрича ръст на икономиката догодина

26 декември 2014, 14:35 часа • 37626 прочитания

Отминаващата 2014 г. бе много тежка за българската икономика, но все пак за догодина има поводи за оптимизъм. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред БГНЕС.

"Част от геополитическите влияния действат изключително благотворно на българската икономика и очаквам да бъдат още по-изявени. Това е сривът на цената на петрола, който ще доведе до срив на цената на газа, ще доведе до срив на цената на каменните въглища. България е един крупен вносител на енергийни ресурси. Годишно тя разходва около 6 млрд. - ако си представим спад на енергийните ресурси на 50 на 100 процента, какъв огромен доход ще имаме за страната. Ако разгледаме палитрата на нашия износ, тя е постоянна и донякъде е силно енергоемка. Тоест и палитрата на нашия износ ще бъде значително облекчена с това, че енергията ще бъде намалена. Това е един огромен положителен ефект. За мен са некоректни вижданията на някои хора, че ще се намалят приходите към фиска, към бюджета, поради намаляването на ДДС-то. Не трябва да забравяме, че ще се увеличат оборотите. Акцизът не е върху стойността, а е върху количествата", заяви Данев. Той допълни, че колкото повече количества се употребяват, толкова по-голяма ще бъде и приходната част на бюджета.

"Фискът ще спечели. Има и един break-even point, при който може да се уточняват тези неща, но това е въпрос на точно управление и разчитане по какъв начин ще бъде отразено това въздействие върху бизнеса. Бизнесът смята, че ще бъде положително въздействието и ако запазим една законова стабилност и не пишем закони за 5 дни, и ги приемем за тези 5 дни, очаквам, че 2015 г. може да бъде сериозна година на ръст на българската икономика", убеден е Данев.

Той подчерта, че инвестициите са един точен индикатор по какъв начин се въздейства на българската икономика и как тя е поела тези стрес тестове. "За съжаление, има срив на чуждестранните инвестиции, има и намаление на местните инвестиции. Но, като че ли и политиците са хипнотизирани само от европейските фондове. Ако гледате внимателно структурата на инвестициите, ще се види те са около 17 - 18 милиарда, от които само 3 млрд. са европейски средства. Това, което би трябвало да направят политиците, е да обърнат по-голямо внимание на бизнес средата, за да може да увеличим местните, българските инвестиции, които могат да гарантират един постоянен прогрес на икономиката и постоянен просперитет, включително и подобряване на стандарта на българското население", каза още шефът на БСК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес