Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да отворим очите на инвеститорите за растящите български фирми

19 ноември 2019, 10:50 часа • 4340 прочитания

В България има голям брой перспективни и бързо растящи компании, иновациите набират скорост и има големи възможности за развитие. Сериозна пречка за растежа обаче е начинът на мислене на инвеститорите, които или "играят прекалено на сигурно", или се стремят към твърде бърза печалба. Тези тенденции отчитат от "Импетус Капитал", една от най-успешните компании, занимаващи се с дялови инвестиции в страната ни.

У нас не е трудно да се намерят растящи компании – през миналата година има 10 440 такива с над 1 млн. лв. приходи. Лесно е да открием и печеливши компании – за същия период в страната има 10 050 малки и средни компании с годишен растеж над 20%.

Въпреки това в България се инвестира най-вече в запазване на стойността, а не в повишаването ѝ. Ако хората инвестират в злато, го прибират в сейф, ако имат пари - ги слагат в банка, ако разполагат с други пари, ги влагат в нискорискови, нискодоходни договорни или пенсионни фондове.

"Основната цел на инвеститорите е да търсят незабавна ликвидност, да разполагат с високоликвиден пазар, на който за 15 секунди да си изтеглят парите обратно. Това е в огромно противоречие с основния смисъл на инвестирането в растящи компании", посочва Николай Мартинов, управляващ партньор в "Импетус Капитал".

А какво представляват инвестициите в растящи компании? "Инвестирането в растяща компания е подобно на посаждането на дърво. Инвеститор, който купува градина с такива дръвчета, вижда целия ѝ бъдещ добив. Инвеститор, целящ незабавна ликвидност, вижда 1 кубик дърва за рязане. При технологичните компании няма дори и дърва за рязане", обяснява Мартинов.

Най-голямото предизвикателство е различното бизнес верую на двете групи инвеститори, което е и основна пречка пред растежа на българската икономика.

Център за технологии и иновации

А потенциал не липсва - в България има все повече иновативни компании. "София е един от най-бързо растящите пазари за технологични компании, един от 10-те най-големи технологични хъба в Европа. Все повече хора, които са работили в други компании или големи корпорации, се отделят и създават нови компании с нови идеи", посочва другият управляващ партньор в "Импетус Капитал" Виктор Манев.

"София се превръща в един от иновативните центрове на Европа", потвърждава Маринов.

Пример за перспективна и иновативна компания е Promoto.bg, която предлага онлайн платформа за търговия на едро с бързооборотни стоки. С нейна помощ магазини и заведения бързо, лесно и удобно поръчват нужните стоки, спестявайки време и разходи. "Онлайн складът" на Promoto.bg е в услуга и на производители, вносители и дистрибутори, които автоматично получават поръчките и могат да рекламират в платформата. Така веригата на доставка става по-бърза и ефективна и се спестяват стотици милиони левове разходи.

Икономиката на 21-ви век принадлежи на иновациите. Иновативни направления като финтех, роботика, киберсигурност, анализ на големи бази данни се радват на огромен растеж и създават голяма стойност за световната икономика. Те сериозно подобряват съществуващите икономически сектори, създавайки бизнес за трилиони долари в световен мащаб. "Инвестициите в тези компании са инвестиции в бъдещето", отбелязва Манев.

Какво печелят компаниите и инвеститорите?

Партнирайки си с "Импетус", компаниите получават добавена скорост на растеж, знания, пазари, клиенти и енергия за развитие. Мисията на "Импетус Капитал" е развитието на български иновативни компании, които растат, изнасят продуктите си и имат продажби на европейски и световни пазари.

В България има огромен потенциал за развитие. В страната ни се влага средно 16 пъти по-малко частен капитал (като цял от БВП) спрямо Европа, а в нашия регион (Централна и Източна Европа) има и много по-малко инвеститори, отколкото на Запад. "Намираме се в прекрасно място за инвестиране, защото няма такова огромно предлагане и конкуренция. Тук е по-лесно да намериш добра компания", отбелязва Манев.

Инвестициите в частен капитал осигуряват по-добра доходност от тази на капиталовите пазари, а в същото време рискът и несигурността са по-малки. Вложенията в частен капитал са по-дългосрочни и стабилни от тези в ценни книжа. "Импетус" може да се похвали с 25% доходност през първата година след всички разходи.

"Импетус" се стремят да променят мисленето на българския инвеститор, да го убедят да заложи на иновациите и развиващата се дигитална икономика, което ще му донесе и по-голяма печалба.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес