Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Централната банка: До 20 ноември ще има решение за КТБ

18 септември 2014, 21:15 часа • 21655 прочитания

До 20 ноември ще стане ясно какво ще е бъдещето на Корпоративна търговска банка. Това заявява подуправителят на БНБ Димитър Костов в интервю за "24 часа".

По думите на Костов, за да започне отново банката да извършва дейност, трябва да се намери баланс между интересите на вложители, акционери и данъкоплатци.

Подуправителят на БНБ съобщава още, че централната банка обмисля възможността всички български трезори да бъдат подложени на независим външен одит.

По-рано днес стана ясно, че България официално е поискала екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. Банкерът е с наложена от съда в Белград мярка за неотклонение "подписка", която го задължи да се явява всеки ден в полицията за подпис. Международният му паспорт бе иззет.

При явяването си в полицейското управление в Белград, Василев заяви, че Иван Искров и Пламен Орешарски са марионетките. "Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо", заяви още Василев. На въпрос от къде идва натискът, банкерът отвърна: "Попитайте Искров, попитайте Орешарски – те ще ви кажат". Дали те са основните – Василев заяви: "Не, Орешарски и Искров са марионетките". Цветан Василев не коментира и каква е ролята на главния прокурор Сотир Цацаров, който излезе с инициатива по КТБ и предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес