Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на производител в енергийния сектор с ръст от 86% за година

28 февруари 2022, 12:15 часа • 2090 прочитания

Цените на производител в енергийния сектор у нас продължават да държат високото си ниво, като към края на януари тази година отчитат ръст от цели 85.7% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт.

Това представлява засилване на темпа на растеж, тъй като през предходния месец декември увеличението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ възлизаше на 79.7%.

Внушителното увеличение допринася за ръст от 32.6% на годишна база на общия индекс на цените на производител в българската индустрия през януари. За сравнение, през предходния месец декември годишното увеличение бе в размер на 30.8%.

Цените на производител в промишлеността могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията, като настоящото им ниво подсказва, че ускорената инфлация изглежда ще остане на сцената в обозримо бъдеще. През декември бе отчетен лек спад в темпа на растеж на цените в производството, но данните за януари показват, че забавянето в поскъпването засега се отлага.

Годишен ръст на цените от 17.1% през януари е регистриран в преработващата промишленост - със 17.1%, докато в добивната промишленост повишението достига 3.9%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 34.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 27.4%, и производството на основни метали - с 27.3%. Намаление се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2022 г. нараства с 42.0% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 82.2%, в преработващата промишленост - с 19.1%, и в добивната промишленост - с 14.5%.

Спрямо януари 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 60.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.6%, и производството на основни метали - с 31.8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2022 г. се увеличава с 2.9% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 18.5%. 

Още: Близо 31% скок на цените в производството, но темпът на растеж започва да се забавя

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес