Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола стана заложник на ситуацията в Близкия изток

12 август 2024, 09:53 часа • 1203 прочитания

Цените на петрола вървят разнопосочно в сутрешната търговия, задържайки се близо до достигнатите през миналата седмица нива под натиска на продължаващото напрежение в Близкия изток и по-добрите икономически данни от големите икономики, съобщава Ройтерс.

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха със 7 цента или 0,09 на сто до 79,59 долара за барел.

Още: Заради долара и нови данни за запасите: Цената на петрола поддържа курса

Американският лек суров петрол поскъпна с 2 цента или 0,03 на сто до 76,86 долара за барел.

Близкият изток 

"Търговците имат едно наум за трупащото се напрежение в Близкия изток", посочват анализатори от ANZ в бележка до инвеститорите.

Още: "Сключи мир, стига толкова невинни жертви!": Олаф Шолц остро към Нетаняху (СНИМКИ)

Рискът от ескалация на конфликта в Близкия изток не намалява, тъй като Иран и "Хизбула" продължават да заплашват с отмъщение заради убийствата на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр.

В резултат на това цените на сорта Брент през миналата седмица се покачиха с около 3,5 на сто, а американският лек добави 4 на сто. 

Други фактори 

Върху ръста повлияха и повишените очаквания Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да намалява основните лихви от септември.

Миналата седмица трима представители на Фед заявиха, че инфлацията изглежда се охладила достатъчно, за да може спадът на лихвите да започне.

Потребителските цени в Китай пък през юли са се повишили с повече от очакваното - 1,5 на сто, което подсказва, че възстановяването на втората световна икономика вече е в ход.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес