Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола направи завой, бензинът в САЩ я следва

26 юли 2024, 08:54 часа • 5749 прочитания

В края на работната седмица петролът отново поскъпна, като американският сорт WTI "поведе парада" заради по-добрите данни за американската икономика. През второто тримесечие на тази година, икономиката на САЩ официално бележи ръст от 2,8%, а прогнозите бяха за 2,1%. Миналата седмица резервите от петрол и бензин в САЩ намаляха повече от очакваното, което показва засилена икономическа активност.

Цената на WTI с доставка за септември вече е 78,28 долара на барел или 69 цента нагоре (0,89%). На годишна база това е 9,2% по-висока цена. Освен това, бензинът в САЩ с доставка за август вече е 2,46 долара за галон (3,78 литра) т.е. 1 цент по-скъпо. Това е със 17,3% по-скъпо на годишна база, уточнява CNBC.

Още: Цената на петрола: Китай се оказа по-важен от САЩ за интересна промяна

Европейският сорт "Брент" с доставка за септември също поскъпна – до 82,37 долара за барел или 66 цента нагоре (0,81%). На годишна база това е 6,9% по-висока цена.

Интересен факт е, че в началото на борсовата сесия петролът поевтиняваше – заради данните от Китай. През юни, вносът на петрол там е с 10,7% по-малко на годишна база, а Китай отдавна е най-големият вносител на петрол в света.

Още: Цените на петрола обърнаха посоката

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес