Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров поиска българското гражданство на двама мюсюлмани

18 юли 2019, 13:20 часа • 3190 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да бъде отнето гражданството на двама чужденци – египтянин и пакистанец, тъй като всъщност не изпълняват условието за получаването му, а именно – да поддържат и развиват инвестиция от над 1 млн. евро в България.

Именно в тази насока се стигна дори до критики от Европейската комисия, която директно каза, че даваме гражданство едва ли не като подарък. А още преди Брюксел да заеме позиция стана ясно, че контролът какво става с въпросните инвестиции на практика липсва.

Сега Цацаров иска да се отнеме българското гражданство на Магди Мохеб Камил Кассабгуи и на Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. От искането на Цацаров става ясно, че и двамата са представили удостоверения за инвестиции от една и съща банка в Лихтенщайн - "Юнион Банк". Става въпрос за закупени държавни ценни книжа. Само че Хемани ги продава 4 дни, след като е издадено удостоверението – още на 23 декември, 2017 година, а Кассабгуи – на 28 декември, 2017 година.

В исканията на главния прокурор да се отнеме гражданството на двамата не се споменава евентуални подозрения за пране на пари или финансиране на терористична дейност. Правосъдният министър Данаил Кирилов трябва да реши дали да изпълни искането на Цацаров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес