Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

27 март 2017, 14:14 часа • 2593 прочитания

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Става въпрос за мощностите, използващи въглища, биомаса, торф, отпадъци и течни горива, с мощност над 50 мегавата. Около това становище се обединиха участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката. В дискусията се включиха представители на президентството, министерствата на енергетиката, икономиката и околната среда и водите, на топлофикационни дружества, топлоелектрически централи и мините от маришкия басейн, евродепутати и други.

Според общото мнение заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра.

По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, съобщи заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков.

Комплексът „Марица изток“ осигурява около 40% от енергията в страната. В 65-годишната си история досега „Мини Марица изток“ са доставили на централите от комплекса около 1 млрд. тона въглища, а оставащите в момента запаси са около 2 млрд. тона. Според зам.-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков обаче индустриален добив на въглища в Маришкия басейн може да има само още 30 години! Евентуалните рестрикции ще засегнат пряко около 10 000 души, които работят в комплекса, а косвено – още 110 хил. в свързани индустрии, сочат изчисленията на индустрията.

За нас ще е хубаво да видим откъде точно идват тези данни, които се използват от минния сектор. Ще ни е много полезно да получим информация за брой заети хора, тъй като това е информация доста трудна за намиране, не е толкова актуална. Ще се радваме да видим как точно са получили тази цифра. Това каза пред Actualno.com Теодора Стоянова, която е експерт по управление и защита на околната среда и от март 2014 г. работи като координатор на кампанията „Климат и енергия“ в "Грийнпийс България".

Във връзка с подготвяните нови емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, България ще поиска среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Канете. Отделно е информиран и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европейският регламент ще бъде гласуван в края на април от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 от Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес