Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България отново лидер по ръст на индустриалното производство в ЕС

14 септември 2022, 16:01 часа • 4109 прочитания

България се нарежда на първо място в Европейския съюз по ръст на индустриалното производство, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат за месец юли.

Така след като за последно страната ни оглавяваше подреждането през месец май, отново заема лидерска позиция спрямо останалите държави от ЕС. През предходния юни промишленото производство у нас забави темпа на растеж, но въпреки това България отново бе в топ 3 по ръст на производството, изоставяйки само от Дания и Ирландия.

Промишленото производство у нас нараства със 17.6% на годишна база през месец юли, след като през предходните юни и май записа годишно увеличение от съответно 17.7% и 20.5%.

След България се нареждат Дания (+12%), Полша (+10.3%), Швеция (+9.8%) и Литва (+8.3%).

Най-голям годишен спад в промишленото производство в ЕС през юли се наблюдава в Ирландия (-23.7%), Естония, Словакия (по -6.4%) и Белгия (-5.1%).

През юли индустриалното производство в ЕС записва спад от 0.8% на годишна база, докато понижението за еврозоната достига 2.4% спрямо същия месец на 2021 година.

На месечна база промишленото производство в ЕС намалява средно с 1.6% спрямо предходния юни. Еврозоната отчита месечен спад от 2.3%.

Индустриалното производство в България нараства с 0.9% през юли спрямо предходния месец юни, което ни отрежда място отново в горната част на таблицата.

Най-висок месечен ръст се наблюдава в Литва (+6.5%), Швеция (+5.8%) и Малта (+4.2%), докато най-забележим спад се отчита в Ирландия (-18.9%), Естония (-7.4%) и Австрия (-3.2%).

Промишленото производство в Германия, която е най-голямата европейска икономика, намалява с 2.9% на месечна база и с 1% на годишна база.

Още: Производствените цени в индустрията продължават да нарастват рекордно

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес