Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" стигна до слотове на "Ревитуса" за 2023 г., но достатъчни ли са?

03 ноември 2022, 10:30 часа • 5764 прочитания

"Булгаргаз" ЕАД не е успял да резервира собствени слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ на гръцкия терминал "Ревитуса" на проведения на 1 ноември търг за разпределянето на капацитетите. Това потвърдиха пред Actualno.com източници от Министерството на енергетиката.

ОЩЕ: Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

По този начин и през 2023 година догодина България може да няма достатъчно собствени слотове, въпреки нагласата на служебния кабинет, че ще осигурят такива. Това означава, че отново ще трябва да се разчита главно на посредници за доставките и съответно да се плаща допълнително за използването на техните слотове. 

Във въпросният годишен търг за разпределянето на капацитетите на "Ревитуса", който гръцкият оператор DESFA провежда, "Булгаргаз" не фигурира сред доставчиците, които са успели да запазят капацитети. Пред Actualno.com от енергийното ведомство обявиха, че "Булгаргаз участва във всички възможни търгове", но конкретно в този българският доставчик не е успял да се вреди за предложените 18 слота.

От информация в гръцката медия energypress.gr пък става ясно, че слотовете са разпределени между три компании - гръцките DEPA Emporias и Mytilineos, както и унгарската MET. Именно това са трите търговеца, които през тази година доставяха газ на "Булгаргаз" през Гърция, като двете гръцки компании спечелиха и проведения от служебния кабинет търг за ноември.

ОЩЕ: Министър и шеф на "Булгаргаз" се хвалят с ниската цена на газа, но без да споменат интерконектора

Проведеният вчера търг беше за 18 слота и общо количество от 14 TWh втечнен природен газ, или около 1.43 млрд. куб. метра. DEPA Emporias е спечелила 8 слота за общо 4 TWh, а Mytilineos и MET - по 5 слота, всеки от които за 1TWh.

На 2 ноември обаче се е провел нов търг за осем времеви слота и общо количество от 5 TWh (511 млн. куб. метра). Отново по информация на  Actualno.com държавният доставчик "Булгаргаз" е успял да вземе два от тези слотове.

Какви други възможности ще имаме?

На 14 ноември ще бъде отворен и търг за годишното програмиране на слотовете за следващите години до 2027 г., което се очаква да приключи през януари. Предстои да видим какви стъпки ще предприеме "Булгаргаз" в тази посока, тъй като се очаква от 2024 г. да започне експлоатацията на LNG терминала до Александруполис, в който "Булгартрансгаз" е акционер.

ОЩЕ: С над 47% по-ниска цена на природния газ за ноември предлага "Булгаргаз"

Иначе вносът на втечнен природен газ в Гърция през терминала в "Ревитуса" е нараснал повече от двойно за първите 9 месеца на тази година, показва справка на гръцкия оператор DESFA. За периода януари - септември са обработени рекордните 60 товара (27.85 TWh) при едва 25 кораба (18.14 TWh) за същия период на 2021 г. Рекордно е било най-вече третото тримесечие на тази година, когато съоръжението е приело 21 товара.

Ръстът се дължи главно на по-големите обеми от САЩ, които са нараснали до 18.67 TWh в сравнение с 8.04 TWh през същия период на миналата година. Припомняме, че САЩ са най-големият доставчик на втечнен природен газ за Гърция с дял от 67% от целия внос на втечнен природен газ. На второ място се нарежда вносът от Алжир (3.95 TWh), следван от Нигерия (2.07 TWh) и т.н., съобщава гръцкият газов оператор.

Според DESFA 42.6% от целия внос на газ в Гърция през разглеждания период, включително тръбопроводен газ, е дошъл през терминала в Ревитуса.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес