Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" крие информацията плаща ли Ахмед Доган дълговете за ТЕЦ "Варна"

05 юли 2024, 18:08 часа
Реклама

"Булгаргаз" крие информация за това изплаща ли "ТЕЦ "Варна" ЕАД, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, задълженията си, натрупани като неизплатени вноски за доставка на природен газ. Това става ясно от писмен отговор на въпрос от парламентарния контрол, зададен от Стела Николова от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тя пита служебния министър на енергетиката Владимир Малинов какви действия е предприела държавната компания за събиране на задължения на стойност 37 млн. лв. от ТЕЦ "Варна" на Доган. Още: "Булгаргаз" пак заведе дело срещу ТЕЦ-а на Доган, след като го осъди за милиони

В своя отговор Малинов посочва, че информацията засяга търговски взаимоотношения между трети страни и е определена от "Булгаргаз" ЕАД като "търговска тайна".

"Предвид, че информацията касае търговски взаимоотношения между трети страни и е определена от "Булгаргаз" като "търговска тайна", същата предоставям при отчитане на разпоредбата на чл. 144 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за Ваше лично ползване", казва министърът в отговора си.

Припомняме, че Окръжният съд във Варна съд разпореди издаването на изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД за събиране на дължимата от ТЕЦ "Варна" сума от 35 540 900 лв. още през лятото на м.г. Топлоцентралата трябва да плати и над 1.5 милиона лева разноски по делото. "Булгаргаз" търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането. Още: Трусът в ДПС: Слух за милионен дълг на Доган и неочакван нов председател

Решението не беше обжалвано от ТЕЦ "Варна" и по тази причина то стана окончателно. На 19 октомври м.г. съдия Десислава Жекова нареди и издаването на изпълнителния лист.

Миналата година от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" месеци наред не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионния дълг.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес