Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП поиска одит на държавната фирма „Монтажи“ по подозрение в отпуснати милиони на частна фирма

11 декември 2020, 11:51 часа • 3412 прочитания

Депутатите от групата на БСП в парламента предлагат проект на решение, с което парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на сключените договори за обществени поръчки от държавната фирма „Монтажи“ ЕАД, предаде БГНЕС.

Опозицията ще настоява проверката да обхване периода 1 януари 2017 – 31 декември 2020 г. Според депутата Румен Гечев мотивът за искането е взетото решение през 2018 г. от Министерско съвет за отпускането 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири.

„За целта, с посочените средства, бе увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания ЕАД. В проекта на решение изрично бяха записани 414 броя язовири, впоследствие увеличени с 2 или общо 416 язовира.

По-късно стана ясно, че Държавната консолидационна компания, на която бяха прехвърлени средствата, е възложила от своя страна ремонтните дейности на своето дъщерно дружество „Монтажи“ ЕАД. За тази цел му е предоставило отпуснатите средства. Неясна остава формата на възлагането“, смята Румен Гечев.

Според него в България се затвърждава „порочната практика стотици милиони левова да отиват към подизпълнители“, за които не се знае какъв капацитет имат. От опозицията искат да знаят спазена ли е стриктно процедурата, за да се гарантира запазването на интереса на възложителя.

„Има ли договори, с които са сключени анекси и какви са измененията и изпълненията на тези договори?“, попита още депутатът и допълни: „Това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на управляващите“.

Румен Гечев бе категоричен, че предварителната проверка, извършена от тях показва, че частни фирми са се възползвали от средствата, а Сметната палата трябва да уточни кои са те.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес