Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСК със сериозни критики към Бюджет 2018

27 октомври 2017, 12:24 часа • 1292 прочитания

Проектобюджетът на държавата за 2018 година, предложен от финансовото министерство, беше сериозно разкритикуван от БСК.

В своя официална позиция, работодателската организация посочва, че проектобюджетът "не дава пълна  яснота относно очакваните конкретни резултати в отделните области на политики, както и за конкретни проекти за тяхното постигане". БСК посочва и, че няма анализ за очакваното развитие на основните показатели, които са база за влизане в еврозоната. Няма и значими стъпки за децентрализация на общините, нито как да се увеличат приходите им, отбелязват от Стопанската камара.

Впечатление в анализа прави и следното категорично твърдение: "Ръстът на БВП през последните години не е резултат от провеждането на целенасочени реформи, а от външни фактори с намаляващо действие - ръст на износа, внесена дефлация (ниски цени на енергийните и основни ресурси), разширяваща вътрешното потребление, продължаващ инерционен ефект от приключени проекти, финансирани със средства на ЕС, значителен ръст на чуждите туристи и др."

Водената от Божидар Данев организация недоволства и, че все още не се пускат за предварително обсъждане бюджетите на първостепенните разпоредители т.е. министерствата. Защо няма промяна в Закона за публичните финанси, която да го позволи, питат от БСК.

Цялата позиция на БСК вижте ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес