Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ най-сетна оповести колко е била заплатата на Искров

18 септември 2015, 19:03 часа • 8197 прочитания

Бившият управител на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е получавал заплата в размер на 16 546 лв. Възнагражденията на подуправителите Калин Христов и Димитър Костов пък са били по 14 983 лв. Това става ясно от прессъобщение на централната банка.

На 30 юли 2015 г. Управителният съвет на БНБ прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на своите членове, гласи съобщението.

"Принципите за определяне на възнагражденията и конкретните им размери бяха публикувани на интернет страницата на БНБ. На 16 септември 2015 г. БНБ предостави, при спазване на ограниченията по Закона за защита на личните данни, исторически данни, свързани с възнагражденията в БНБ, поискани на основание на Закона за достъпа до обществена информация.

Днес, след изразено желание и декларирано съгласие за разкриване на информация по Закона за защита на личните данни от г-н Иван Искров, г-н Калин Христов и г-н Димитър Костов, БНБ оповестява допълнително, че тяхното брутно средномесечно възнаграждение, включващо всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци, за периода юли 2014 г. - юни 2015 г. е било в размер, както следва: 16 546.05 лева за г-н Иван Искров и по 14 983.21 лева за г-н Калин Христов и г-н Димитър Костов", казва се още в разпространения текст.

Вчера стана ясно, че през 2014 г. - годината, в която фалира КТБ, членовете на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) са получили заплати и бонуси в размер на близо 1 млн.лева.

Тези възнаграждения са получени по времето, когато управител на БНБ беше Иван Искров, а УС беше в състав: Иван Искров - управител; Калин Христов - подуправител, управление "Емисионно"; Димитър Костов - подуправител, управления "Банково" и "Фискални услуги"; Цветан Гунев - подуправител, управление "Банков надзор"; Стати Статев; Боряна Пенчева; Лена Русенова (от 13 юни 2014 г.) и Пенка Кратунова (до 12 юни 2014 г.).

Припомняме, че след встъпването на новия управител Димитър Радев в длъжност, бяха променени методиките за определяне на възнагражденията. Бе решено, че управителят на БНБ ще получава 15 368 лв. заплата, подуправителите - по 13 173 лв., а останалите членове на ръководството - по 4 391 лв.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес