Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ допусна много грешки по казуса КТБ, твърди проф. Минасян

17 септември 2014, 09:05 часа • 14898 прочитания

БНБ допусна много грешки по казуса "Корпоративна търговска банка". Това заяви докторът на икономическите науки Гарабед Минасян в ефира на bTV. Той допълни, че през двата месеца, в които специалният надзор над групата банки беше удължен, няма да се промени нищо. Впоследствие срокът вероятно ще бъде удължен с още месец.

На няколко пъти експертът подчерта, че в крайна сметка решението на проблема от компетенцията на Централната банка. Той добави, че финансовата институция е можело дори да подпомогне финансово с кредит КТБ (подобно на случая с ПИБ) и да не стига до поставяне под специален надзор.

От своя страна адвокат Марин Марковски коментира, че обвинението за присвояване срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев трудно би издържало в съда. Това би налагало нужда от осигуряване на доказателства за как банкерът "през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева".

Юристът допусна, че няма да има протакане с години на връщането на Василев в България. Особено предвид факта, че западната ни съседка се стреми към влизане в Европейския съюз и би трябвало да е склонна да сътрудничи.

Целта на мярката за неотклонение е гарантиране на присъствието на обвиняемия, коментира още Марковски. Той добави, че прокуратурата спокойно може да промени мярката за неотклонение на банкера, за да не бъде сринато реномето му с евентуален арест пред медиите.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес