Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнесът призова браншовите организации да не участват в преговори за МОД

22 август 2016, 19:22 часа • 1115 прочитания

Национално представителните работодателски организации (НПРО) призовават браншовите организации да не участват в преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2017 г.

Под писмото са се подписали ръководителите на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Работодателските организации напомнят, че на 27.07.2016г. са отправили предложение за незабавна отмяна на чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности. Единодушно бе деклариран и категоричен отказ от участие в преговори за МОД за 2017 г., до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Междувременно на 19.08.2016 г. е изпратено указание на МТСП за стартиране на договаряне на МОД за 2017 г. Посоченият прогнозен размер на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. не е съгласуван със социалните партньори в съответствие с изискванията на Кодекса на труда и неколкократно отправените искания на НПРО. Бизнесът се обръща към браншовите организации да бъдат проведени съответни обсъждания на Вашите ръководни органи за приемане на решение за отказ от участие в преговори на браншово ниво за определянето на МОД за 2017г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес