Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнесът и икономисти в спор трябва ли да се увеличат пенсиите през 3% дефицит в бюджета

12 юни 2023, 08:29 часа • 1557 прочитания

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че може да има второ и трето слабо тримесечие на икономиката в България. Той също е на мнение, че може да се направи бюджет с 3% дефицит, но с намаляване на разходите. Пенсиите трябва да са такива, какъвто е осигурителният принос, а всичко друго разбива икономиката и я праща в сивия сектор, каза Велев пред bTV. 

Той посочи, че енергийнослабите домакинства трябва да получават подкрепа и цената да бъде еднаква за всички социално слаби. 

Бившият социален министър Лидия Шулева е на мнение, че може да има бюджет с 3% дефицит, без да бъдат орязвани средства за пенсии и заплати. Според нея в страната 660 хиляди пенсионери са под линията на бедност. Ако се увеличат пенсиите по швейцарското правило, тази цифра ще се намали двойно, посочи тя. 

Шулева на мнение, че швейцарското правило трябва да се спази и да се увеличат пенсиите с 1 юли така, както е предвидено. 

Лидия Шулева не е съгласна с Велев, а според нея пенсиите трябва да скочат двойно. 

Тя настоя да се определи кой кръг от хора може да получава субсидирана енергия и помощи и кои хора не да получават. 

Икономистът Евгений Кънев пък очаква инфлацията да достигне до 9%. Добрата новина е, че няма да има такава тежест върху домакинствата такава, каквото имало през миналата година. 

Още: Експерти: Невъзможен е апокалипсис с пенсиите и заплатите след 10 юни

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес