Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият шеф на Агенцията по инвестициите: Законът позволява казуси като Карадере

24 март 2014, 10:24 часа • 14390 прочитания

Форматът на Закона за инвестициите в България е такъв, че лесно може да се използва, за да се нагодят критериите за даден проект и той да получи най-високия инвестиционен сертификат. Това е и причината сега да има одобрение от правителството за Карадере, смята бившият председател на Агенцията по инвестициите Борислав Стефанов.

Само преди около 9 месеца проектът „Блек Сий Гардънс” няма разрешение за строеж, но сега всички неясноти, които тогава са посочени, са изчистени. „По мое време статут А инвеститор беше отказан. Гледайки случващото сега и аз се запитах дали за 8-9 месеца са успели да коригират неяснотите. Единият вариант е това да е станало, другият – проектът да не се различава съществено, но да са преценили колегите в министерството, че тези пречки вече не са толкова съществени”, допълни експертът.

Според Стефанов, по негово време агенцията изпратила писмо до министерството с предложение за сертифициране на проекта за Карадере само при изричното условие, че инвеститорът оповести източниците си на финансиране, както и с уговорката да се изчистят всички въпроси по околната среда.

По думите на бившия шеф на Агенцията по инвестициите, във въпросния проект се споменавало, че част от финансирането ще дойде от продажба на апартаменти на зелено. Това по принцип обаче не се позволява от закона - инвестицията трябва да почива на дълготрайни активи.

„Сертификатите са нещо като шофьорски книжки, те са имиджови, не дават право за строеж автоматически”, поясни още Стефанов.

В средата на миналата година „Мадара Юръп” представя проект, който е пълен с противоречия със Закона за инвестициите. Тогава той е отхвърлен от Министерството на икономиката и енергетиката. Сега обаче икономическият министър Драгомир Стойнев защити проекта с думите, че се бори за всяка инвестиция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес