Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш вицепремиер напомни, че членството ни в ЕС ни задължава да приемем еврото рано или късно

19 февруари 2020, 08:40 часа • 2984 прочитания

Плашат хората с изменения на цените, с някакви въздействия върху доходите – няма да е така. Това заяви проф. Христина Вучева, финансов министър и вицепремиер в периода 1994 – 1995 година.

Вучева предупреди, че от гледна точка на Договора за ЕС референдум за приемане на еврото ще е несъстоятелен т.е. безсмислен. "Това би било напразно загубена обществена енергия, договорът не може да бъде поправен", подчерта тя пред БНТ и напомни, че съвсем друг е въпросът какви са условията и колко време следва да се изпълнят. Припомняме, че според Договора за ЕС, освен ако няма предвидено изключение при преговорите за подписване, всяка страна-членка трябва да влезе в еврозоната т.е. да приеме еврото, но няма срок докога трябва да се случи това.

Същевременно Вучева напомни за конференция отпреди над година, на която финансовият министър Владислав Горанов уверявал как ще влезем в еврозоната. Тогава обаче някой звъннал на премиера Бойко Борисов, който бързо взел думата и коментирал, че не може да е толкова лесно, че трябва да има план – в присъствието на еврокомисарите Пиер Московиси и Валдис Домбровскис, еврокомисар за еврото и социалния диалог. После се разбра, че трябвало да сме член и на банковия съюз на ЕС.

Икономистът от ИПИ Петър Ганев подчерта, че за година и нещо България изпълнява мерки по въпросния план и остава съвсем малко. Той напомни пред БНТ, че и ЕЦБ прегледа ключовите ни банки, изрази задоволство и даде препоръки на някои, последните препоръки са само за две – за качеството на капиталите им (Първа инвестиционна банка и Инвестбанк), като Първа инвестиционна банка започна да изпълнява още от миналото лято препоръките и още тогава обяви, че наполовина е попълнила препоръчаното като допълнителен капиталов буфер - 133 млн. евро от малко под 260 млн. евро.

За да станем по-богати, ни трябва дълъг период, в който не се товарим макроикономически, подчерта Ганев и постави въпроса – при кой вариант това ще е по-добре, при влизане в еврозоната или при валутен борд. И изрази съмнение, че ще стане при "вечен валутен борд".

"Трябва да се говори без да се спекулира. Много говорихме за Ханке, той спомена за Аржентина, това е съвсем различно", каза и Петър Ганев. И напомни, че и Валдис Домбровскис е подчерта, че курсът лев-евро е котва за стабилност на българската икономика и няма да бъде променян.

"Казаното от г-н Ханке беше изключително неточно", съгласи се и Вучева, като двамата с Ганев са на мнение, че гръцкият сценарий е възможен и в еврозоната, и извън еврозоната – всичко зависи от суверенната ни фискална политика. По темата и Владимир Каролев е на позиция, че опасност може да има чак като влезем в еврозоната, сега се целим в чакалнята на еврозоната, защото може недалновидно управление на България да си позволи да тръгне по гръцкия път. А какво говореше Стив Ханке – припомнете си в тази статия!

Пред Нова телевизия Каролев призна, че има силна тенденция за обмен на левове в евро що се отнася до спестяванията. Той задочно се съгласи и с Христина Вучева, че плаващ курс лев – евро в чакалнята на еврозоната няма да има. Вучева припомни, че чакалнята е създадена точно заради плаващи курсове, а нашият курс е финансиран т.е. тук дискусия няма.

Но докато казваше, че смяната на спестявания от левове в евро е загуба заради разликата в курса, Каролев разкритикува правителството заради комуникацията по промените в Закона за БНБ. Какви бяха те – припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес