Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЕХ си изми ръцете за екологичните норми на ТЕЦ Варна

03 април 2014, 16:42 часа • 17327 прочитания

Екологизацията на блоковете на ТЕЦ Варна, която е собственост на енергийното дружество ЧЕЗ, не може да се вменява на Българския енергиен холдинг, се казва в позиция на държавната компания.

БЕХ подчертава, че ТЕЦ Варна има важно значение за сигурността и надеждността на електроенергийната система на страната и особено в Североизточна България. Но от държавната компания са категорични, че отговорността за привеждането на 4, 5 и 6 блок на ТЕЦ Варна с екологичните стандарти, които са заложени в новата Европейска рамка за енергетика и климат до 2030 "не могат да се вменяват по никакъв начин на държавата в лицето на БЕХ".

"Екологизацията е ангажимент на ТЕЦ Варна съгласно Директива 2001/80/ЕО на ЕП и на Съвета от 23 октомври 2001 г. година за ограничаването на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации. ТЕЦ Варна трябваше да реализира сероочистващи инсталации към блоковете на централата досега", заявяват още от БЕХ.

Централата е 100% частно търговско дружество, чиито мениджърски екип следва изцяло да носи отговорността за управлението и бъдещото ѝ развитие. Тя беше обект на приватизационна сделка през 2006 г., се казва още в позицията на БЕХ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес