Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банките са готови с общите условия за кредитите, на ход е БНБ

08 април 2020, 06:40 часа • 5920 прочитания

Банките са готови с общите условия за кредитите, предложенията са внесени в БНБ, съобщи "24 часа".

От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми са в основата на мерките, около които са се обединили финансовите институции.

Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още, ако извънредното положение бъде удължено и след 13 май.

Отсрочки ще се правят за всички кредити от банки, без бързите кредити от небанкови институции.

Кредитното досие на клиента обаче ще определя всяка конкретна оферта. Тя ще бъде съобразена и с текущото финансово състояние на кредитополучателя, което ще трябва да се доказва с документ - че е съкратен, напуснал, останал без работа, с намален доход и др.

В условията по кредитната ваканция няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. За хора, за които процедурата вече е в ход, тя ще бъде спряна.

Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи текущи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя им 60/40, както е записано в правителственото постановление.

Засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да бъде обременен с такси за отпускането му.

Очаква се скоро БНБ да обяви становището си по мерките и те да влязат в сила.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес