Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Гагов: Конкурси като ФАРА поставят рекламния бизнес под светлините на прожекторите

14 май 2024, 14:34 часа • 1135 прочитания

Александър Гагов е един от водещите маркетинг експерти у нас и за шести път ще бъде част от журито на фестивала ФАРА, който ще се проведе от 6 до 8 юни в Бургас. Гагов е с над 20-годишен опит в изграждането и управлението на интегрирани стратегии и кампании на водещи международни и локални компании, а в последните няколко години е управляващ директор на медийната агенция Connected, част от All Channels Group.

Преди това Александър заема различни мениджърски позиции в маркетинг дирекцията на Мобилтел. Преминава и пред медия агециите MediaS Com, MPG и Universal McCann. Член е на БАР, Медийната комисия на БАКА и Етичната комисия към НСС. Бил е жури на EFFIE България, Euro EFFIE, Dubai Lynx и предишни издания на ФАРА.

Александър Гагов даде специално интервю за Actualno.com, в което ни споделя за новите моменти във ФАРА, предизвикателствата пред рекламния бизнес и какви съвети би дал на младите, които тепърва навлизат в света на рекламата.

-------------------------------

Снимка: ФАРА

Вие сте част от журито в Медийния конкурс на ФАРА 2024. Всъщност журирате не за първи път на този форум. Какво означава това за самия вас като професионалист?

Да, тази година ще съм член на Медийното жури на ФАРА за шести път. Оценявам високо доверието, което БАКА ми гласуват за пореден път. Вярвам, че опитните експерти на нашия пазар трябва да се ангажират с развитието на индустрията и повишаването на стандартите в нея. Тази година има някои промени в регламента, които целят по-широкото участие на медия агенциите на пазара. Надявам се, че това ще доведе до ръст в броя и качеството на заявките. За първи път ще журираме отделно и използването на инфлуенсър маркетинг, който привлича все повече рекламодатели от различни сфери.

Още: Инфлуенсърството: Професия или повърхностен бизнес? (ВИДЕО)

Кои е най-трудният етап от работата на журито?

За мен преди години беше трудно да различа реалните кампании, реализирани по бриф и със значими резултати, от проекти, които са сглобени за участие в конкурси. С преглеждането на стотици ентрита се изгражда опит, който прави този процес много по-лесен. Надявам се тази година да има все повече реални кампании, защото това ще означава, че и бизнесът като цяло се развива в положителна посока.

За огромна част от хората рекламният бизнес е нещо твърде неясно и дори леко враждебно. Как бихте обяснили максимално опростено какво представлява тази ниша и какви са основните цели и предизвикателства пред нея?

Рекламният бизнес е много интересен и шарен заради различните области, от които са специалистите, работещи в него. Нашата цел е да представим даден бранд или продукт по най-подходящия за аудиторията и ефективен начин, така че той да е приет по-добре и потребяван по-често. Намирането на ефективни решения е специфично за всеки различен бизнес сектор и неговите потребители – за едни ще работи ТВ, за други - социални медии, дисплей или нейтив публикации, за трети - външна реклама или радио...

Едно от най-големите предизвикателства пред бизнеса е недостигът на качествени хора, както и в много други сфери у нас. Затова в нашия екип инвестираме много в младите хора, навлизащи в рекламата, за да ги обучим максимално добре, така че да са експертите и мениджърите в следващото поколение рекламисти. 

Конкурси като ФАРА поставят рекламния бизнес под светлината на прожекторите и дават възможност на периферни за нашия бранш хора да се запознаят с най-доброто от пазара, да се вдъхновят и да се присъединят към агенция, рекламодател или медия.

От дълги години "плувате в дълбокото" на рекламния бизнес в България. Кой е проектът, с който най-много се гордеете и защо?

Много харесвам да работя по проекти, в които медийната и творческата стратегии се разработват в синхрон, така че подборът на медия канали, формати и решения да усилва ефекта от добрия криейтив. Това е един от аспектите на работата в групата на All Channels, който се стремим да прилагаме винаги и който ми носи удовлетворение. Радвам се, че с подобни проекти миналата година успяхме да станем и Медийна агенция на ФАРА.

Един пример от клиентска страна, докато работех в тогавашния М-Тел (сега А1), разработихме от нулата младежкия бранд LOOP!, който беше много далеч от основния бранд, като стил и послания. Таргет групата беше със специфично медийно потребление и лайфстайл. Имаше много нестандартна комуникация и подбор на канали. Все още, като видя някой с телефон, започващ с 0883, се подсещам за този бранд.

Работата в медийните агенции е по-малко "видима" от творческите продукти, защото ние боравим с данни и цифри, които са трудно разбираеми. Същевременно това е много важна част от маркетинговите комуникации. Имали сме огромни успехи при преговори за големи клиенти, при изготвяне на медия стратегии и при оптимизиране на медиа планове. Радвам се, когато имам възможност да приложа експертизата си за даден клиент и той я оцени подобаващо.

С навлизането и все по-широкото налагане на изкуствения интелект в различни професионални сфери променя ли се значително и вашата работа или все още не сте сериозно "засегнати" от технологичните промени?

Изкуственият интелект се използва вече много в рекламата, най-вече при създаването на текстове и визии, но ние в All Channels го прилагаме и тестваме и в редица други аспекти. AI ни помага да оптимизираме работата си в някои ежедневни задачи и да отделим повече време за по-стратегически дейности. Разбира се, очакваме изкуственият интелект да навлиза все по-широко в бизнеса и затова ние постоянно следим развитието му и тестваме различни негови приложения.

Още: Как изкуственият интелект промени дигиталния маркетинг?

Какво бихте казали на младите хора, които искат да се развиват в рекламния бизнес – за какво най-много да внимават и в какво да вложат най-много усилия?

Да не забравят, че това, все пак е бизнес. Да, в рекламата има много творчески решения, които са в основата на успешните кампании, но накрая са важни резултатите за рекламодателите.

Бизнесът е много динамичен и трябва постоянно да се следят тенденции и новости на пазара и в нагласите на потребителите. Затова е нужно да имат нагласата да търсят информация и да придобиват нови умения през цялата си кариера.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес