Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актуализация на бюджета може да има заради социалните мерки, смята Иван Искров

02 юли 2013, 14:15 часа • 7642 прочитания

Евентуална актуализация на държавния бюджет може би се прави с мисъл за пакета от социални мерки, който правителството прие, както и за бъдещи социални мерки в помощ на най-уязвимите групи в обществото. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров в отговор на журналистически въпрос по време на експертна дискусия преди обявяването на носителите на наградите „Банка на годината”.

Искров отказа да коментира в детайли информацията за актуализация и да дава оценка на финансовия министър Петър Чобанов, който заговори за такова действие. Той само припомни, че във финансовото министерство работят доказани експерти.

На въпрос относно защитата на влоговете да българските граждани и Закона за влоговете, в който се упоменава само начална дата за покриване на депозити от Гаранционния фонд (20 дни след обявяване на фалит на дадена банка), но не и краен срок т.е. има възможност да се плати обезщетение за едни клиенти, а за други да се забави във времето, Искров не отговори дали трябва да има промяна в закона. Той обаче припомни, че нашият Фонд за гаранция на влоговете работи при 4,9% гаранция на обема на всички влогове, докато ЕС иска гаранция от 1,5%. Според управителя на БНБ при тези безспорни цифри е крайно излишно да се наслагва напрежение и да се говори за „ситуация 1996 година”.

Стабилна ли е банковата ни система, какво е положението ѝ в детайли и какви препоръки за развитие даде Иван Искров – научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес