Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не се предприемат спешни мерки, "Енерго про" заплашва да спре работа

03 юни 2014, 15:00 часа • 31809 прочитания

Електроразпределителните дружества (ЕРП) посрещат с резерви предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) промени в цените на електроенергията от 1 юли. Реакциите варират от несъгласие до варианти, граничещи със сцени от филма на режисьора Франсис Форд Копола „Апокалипсис сега“.

Най-мрачна сцена обрисува управителят на компанията „Енерго про“ Стефан Абаджиев. Той поиска спешна среща с председателя на регулатора Боян Боев, по време на която да бъдат набелязани мерки за стабилизиране на компанията. Ако такива не бъдат предприети до края на годината, клинетите в Югоизточна България можело да останат без електричество.

Представителите и на трите доставчика се обявиха против заключенията от одитния доклад на ДКЕВР, който беше представен преди няколко седмици. Според Абаджев отчетените като допълнителни приходи на компанията в размер на 128,5 млн. лв. всъщност представляват реинвестирана печалба. От своя страна Гочо Чемширов – член на УС на "EVN България", също се оплака от грешки в одитния доклад. Той продължи с това, че 8% е нереалистично нисък процент технологични разходи.

Според експерта предлаганата от регулатора цена е нереално ниска и опасна за абонатите. Той добави, че в предложените промени не е включена и т.нар „цена на задължение към обществото“.

Шефът в "ЧЕЗ България" Зорница Генова алармира, че ако цените бъдат приети в този вид, може да се стигне до ситуация, в която компанията трябва да кредитира системата. Положение, с което доставчикът не е съгласен. И Генова се изказа против доклада на регулатора и обясни, че не е съгласна с констатацията, че е налице необоснован приход.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също са недоволни - от намаляването на такса достъп и цената за пренос. Според представителя на компанията, който присъстваше на общественото обсъждане, ако цените бъдат приети така, това ще създаде опасност за сигурността на енергийната система.

В крайна сметка председателят на ДКЕВР Боян Боев призна, че част от недоволството е справедливо. За да се разрешат разминаванията, той покани представителите на дружествата на среща на 9 юни (понеделник).

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес