Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

AES разбърка нещата: ЕК не са ни питали за договора ни за "Марица Изток 1"

21 април 2015, 10:59 часа • 6901 прочитания

Инвеститорът в ТЕЦ "Марица Изток 1" - AES, не е получавал запитване от Европейската комисия относно договора, който е сключила американската централа за приватизация на предприятието. Това стана ясно по време на работна закуска за журналисти с представители на AES.

От AES уточниха, че според тяхното виждане договорът им е перфектен и е в съзвучие с всички международни стандарти.

Запитването дали приватизационните договори за "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" не представляват нерегламентирана държавна помощ беше изпратено от КЕВР още по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава председател на КЕВР беше бившият финансов директор на ТЕЦ "Марица Изток 2" Боян Боев. Информацията за изпратеното запитване стана ясна още на 25 юни миналата година. Оттогава развитие по въпроса няма.

В началото на миналата седмица, на нарочна пресконференция на БСП бившият червен депутат Явор Куюмджиев обяви, че КЕВР крие писмо от ЕК, което доказвало, че договорите за "Марици"-те са нерегламентирана държавна помощ. Отговорът от енергийното министерство не закъсня - такова нещо няма, с последното си засега писмо Брюксел искаше повече данни по запитването от времето на Боев.

Actualno.com също изпрати запитване до дирекция "Държавна помощ" на Европейската комисия - дали е имало такова писмо и какво е съдържало. От дирекцията ни отговориха, че не могат да разкриват и коментират информация, която не е обявена вече публично. Информацията е препратена до пресцентъра на ЕК, но все още отговор няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес