Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адемов смята за невъзможно изпълнението на идеята за 400 евро минимален доход

04 декември 2013, 09:15 часа • 44820 прочитания

Идеята да бъде въведен единен минимален доход за всички страни-членки на ЕС към момента е невъзможно да се изпълни. Тази теза застъпи в сутрешния блок на Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов.

Вчера Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС) даде предложение в ЕС да бъде въведена единна долна месечна граница на доход от 400 евро. Това обаче е непосилно за някои икономики в Европа, включително нашата, смята Адемов. Реално ако тази идея се изпълни, минималната работна заплата в България трябва да се увеличи почти два и половина пъти.

Идеята на хартия е добра, призна обаче Адемов. Според него ако тя бъде осъществена в бъдеще, ще бъде прекъсната миграцията към по-развити икономики за по-високи доходи. При единна ставка вече принципът на свободно движение на капитали и работна ръка в рамките на ЕС вече ще бъде на база по-висока квалификация, а не по-високи доходи, смята социалният министър.

Президентът на ЕИСС ще внесе за дискусия предложението в Европейския парламент догодина.

Социалната политика в България

Иначе по думите на Адемов за пръв догодина бюджетът на социалното министерство ще надхвърли 1 млрд. лева. Това означава повече пари за социална политика, отколкото например за отбрана, коментира социалният министър.

„Всеки четвърти лев, който се гласува тази седмица в бюджета, е за социални дейности и социална политика”, заяви Адемов. Той обаче добави, че и тази сума не е достатъчна с оглед положението в България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес