Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

900 дела срещу ОЦК са завели бивши служители на предприятието

28 март 2013, 17:35 часа • 5004 прочитания

Над 900 са делата, образувани от бившите металурзи от ОЦК, по които са работили магистратите от Районния и Окръжния съд в Кърджали. Толкова са и изпълнителните листове, издадени след съдебните искове на работниците заради неполучените суми за заплати, предаде БГНЕС.

Някои от вече безработните металурзи за завели по две дела. Това драстично е натоварило магистратите, на които се наложило да гледат по 20 дела на ден.

Председателят на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев заяви, че през последните години е регистриран ръст в броя на гражданските дела в четирите районни съдилища в Кърджали, Момчилград, Ардино и Крумовград. Докато през 2010 г. те са били 4 932, през 2011 г. са достигнали 5 866, а през миналата година – 6 597.

Броят на наказателните дела обаче е намалял чувствително. Това съдията Милушев аргументира с процеса на обезлюдяването на Източните Родопи. Най-голям е делът на транспортните нарушители, непрекъснато се вдига броят на шофиращите без право на управление. След многочислени актове, наказания с пробация и други присъди трима са в затвора. За кражби са осъдени 112 души, за престъпления срещу личността – 38. Присъдите наброяват общо 189.

Средно на месец един магистрат в районната инстанция в Кърджали е работил по близо 65 дела. В съда в Момчилград броят им е около 29, в Крумовград – 19 и в Ардино – около 17. Окръжните съдии гледат по 7 дела месечно. Въпреки голямата натовареност, магистратите са приключили в срок 99,5% от обжалваните дела, посочи Милушев. Той отбеляза и тенденция на увеличаване на споразуменията, като при транспортните престъпления те достигат 60%. Съдията уточни, че особен проблем напоследък е намирането на вещи лица, тъй като има отлив и загуба на интерес. Според него този проблем ще бъде решен с нов закон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес