Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни неща, които трябва да знаем, когато теглим кредит

13 декември 2017, 11:20 часа • 7585 прочитания

Да вземем кредит изглежда измамно лесно, преди да се гмурнем в морето от предложения, които се състезават за нашето внимание. Опасността да попаднем в капана на примамлива, но неизгодна за нас оферта, не е за пренебрегване. Ето защо е важно да подходим внимателно при избора.

1. От каква сума точно се нуждаете? Достатъчно значима ли е целта, за да прибегнете до кредитиране?

Най-важното, с което всеки потребител трябва да бъде наясно, е от каква сума точно има нужда и с каква цел. Например – покупка на жилище, обучение, покупка на автомобил, лечение, нов бизнес проект, пътешествие и други. Трябва да си зададете въпроса дали тази цел е достатъчно значима, за да се посветите на изплащането ѝ в дългосрочен план. Например, малко хора разполагат с достатъчно спестявания, за да могат да закупят имот директно. Ипотечният кредит е подходящо решение в този случай. Ипотеката на жилище не е обоснована за краткосрочни цели и малки суми. „Такива практики обаче се срещат на пазара“ – предупреждава г-жа Георгиева.

2. Каква месечна вноска можете да си позволите?

Особено важно е месечната вноска, която ще плащате, да не нарушава обичайния ви стандарт на живот. Оценката на банките относно вашата кредитоспособност е приблизителна и отразява гледната точка на кредитора. Дори при хора с подобни доходи месечните разноски и потребителските навици се различават. Уверете се, че вноската няма да затрудни вас и семейството ви.

3. Как се формира лихвеният процент?

Един от основните определящи фактори за избор на кредит е начинът, по който се образува лихвеният процент. В практиката най-често той е сбор от пазарен индекс плюс надбавка, определена от банката. Два са въпросите, за които трябва да се информира клиента, преди да подпише договор за кредит: При промяна на пазарния индекс, банката ще промени ли лихвата по кредита и в какви срокове? Фиксирана ли е надбавката на банката и каква е тя?

4. Изберете подходящ погасителен план

Има два начина за погасяване на кредита – на равни (анюитетни) месечни вноски и с намаляващи (ратни) вноски. При анюитетните вноски месечната сума е една и съща, но се променя съотношението лихва – главница в течение на срока на кредита. При намаляващите вноски сумите всеки месец са различни, защото главницата е една и съща, а лихвата постепенно намалява.

5. Не пренебрегвайте таксите

Разберете точно какво ще ви струва кредитът. Ниският лихвен процент понякога може да бъде за сметка на по-високи такси. Въпреки че някои такси не могат да бъдат избегнати, имайте предвид, че много от тях подлежат на договаряне. Важно е да се провери дали всички такси са включени при изчисляване на годишния процент на разходите (ГПР). Например такса кандидатстване, обработване на документи, оценка на имот, правно становище и други. Не забравяйте да поискате Европейски стандартизиран информационен формуляр (ЕСИФ). Той съдържа основната информация от бъдещия договор за кредит – сума, срок, лихва, такси и др.

Това са основните неща, с които трябва да сме наясно при теглене на кредит според Мария Георгиева, управител на Creditchoice, независим кредитен посредник, който стартира дейността си през ноември. 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес