Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

300 млн. лв. ще струва новото пристанище Варна

16 май 2014, 16:18 часа • 16923 прочитания

Очаква се проектирането на новия интермодален терминал във Варна да приключи до 9 месеца. Информацията съобщи министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той заедно с премиера извършиха оглед на терените, на които ще бъде построено новото пристанище.

Стойността на проектирането е 15 милиона, а на проекта - над 300 млн лв., информира Радио Варна. В рамките на три години след издаването на строителните разрешения е реалистично интермодалният терминал във Варна да бъде изграден.

Изграждането на новия терминал няма да засегне жителите на “Максуда”, обеща Папазов, тъй като съоръжението се намира на юг от жп линията. Предвижда се строежът на кейова стена с дължина около 1100 метра на която ще могат едновременно да се обработват 5 или 6 кораба, като корабните места ще са специализирани за обработка на контейнери и зърно по най-модерните технологии, обясняват от МТИТС.

Интермодалният терминал в района на град Варна трябва да осигури качествено нови логистични възможности за претоварване на товари между трите вида транспорт: морски, железопътен и автомобилен със съответните технически и технологични комбинации между тях. Приоритетно ще се изградят допълнителни пристанищни мощности (инфраструктура и съоръжения) за основните за региона товари – контейнери, зърнени товари и някои генерални товари, в т. ч. тежки и извънгабаритни товари.

Основни параметри, на които трябва да отговарят съоръженията на пристанищната зона, са: дълбочина на оперативната акватория – минимум 12.50 м.; разчетен кораб с дължина – до 250 м; две корабни места за обработка на контейнери – с общ обем не по-малко от 400 000 TEU/годишно; две корабни места за обработка на 3 млн. т. зърно/годишно износ; едно многофункционално корабно място с обем за около 200 хил.т/годишно; един кей/корабно място за служебни кораби, влекачи, букеровчик и др.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес