Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1,7 млн. лв. за минали екологични щети на „Агрополихим“

22 юли 2019, 13:45 часа • 5075 прочитания

Държавата си е поставила за цел да довърши програмата за отстраняване на минали екологични щети на торовия завод „Агрополихим“ АД – Девня. Това става ясно от обявена обществена поръчка на стойност 1,7 млн. лв. без ДДС (2 млн. лв. с ДДС) . Възложител на дейностите е Министерството на околната среда и водите, а средствата са осигурени от Министерството на финансите.

При приватизацията на “Агрополихим” АД е била извършена оценка на миналите екологични щети, причинени на дружеството до онзи момент.

Въз основа на тази оценка е одобрена Програма за отстраняването им от Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ.

Програмата е била създадена според Наредбата за условията и реда за определяне на отговорността на държавата на нанесените щети върху околната среда, настъпили от минали действия или бездействия при приватизация.

Купувачът по приватизационната сделка „Агрополихим” АД обаче не е сключил споразумение с първата страна, представлявана от МОСВ, МФ и и Агенция за приватизация..

Поради това през 2001 г. министър Евдокия Манева подписва договор с „Финансово-индустриална група „Рей Холдинг“ АД на стойност над 13 млн. лв. , осигурени по заем от Световната банка.

Според съобщение на ведомството оттогава изпълнителят е бил избран между шест фирми и се ангажира да извърши всички дейности по оздравителната програма до края на 2003 година.

Тя включва 4 големи групи оздравителни мероприятия с общо 27 работни проекта за почистване и възстановяване на работната площадка на "Агрополихим" и терените около нея.

Според приватизационния договор пък "Агрополихим" е длъжен да изпълнява програма, гарантираща безвредно за околната среда производство, както и да приведе технологичния си режим в нормите на екологичното законодателство.

По договора между МОСВ и ФИГ „Рей Холдинг“ обаче е констатирано сериозно неизпълнение и чак през 2010 г. е бил прекратен.

„Към настоящия момент, поради промяна на физическата цялост и настъпилите във времето промени на обектите, се налага изготвянето на актуални проекти във фаза работен проект, за довършването на оставащите неизпълнени три обекта от Програмата“, пише в документацията.

Първият от тях е „Оздравителни мероприятия на отвала за фосфогипс”. Той е разположен извън заводската площадка на “Агрополихим”, на 2,5 км. на изток от с. Повеляново, в местността „Сая дере“, близо до пътя Девня-Варна.

Площта за рекултивация там е 270 декара от общо 350 дка.

Отвалът за фосфогипс съществува от 1973 година. В него се предполага, че са депонирани над 12 млн. кубика промишлен отпадък. В първите години в отвала са депонирани освен фосфогипс и пиритни угарки. Той не функционира от 2013 г.

Другият обект е „Оздравителни мероприятия на площадката за производство на сярна киселина”.
Тя заема площ около 10 хектара и се намира на заводската площадка на “Агрополихим” АД. Бившите цехове и съоръжения са разрушени, отпадъците от разрушаването са извозени и депонирани на новото депо. Останали са незначителен брои купове отпадъци – около 5 150 м3. Работата по техническата ликвидация е била преустановена през 2010 г. и на площадката са останали купове строителни отпадъци, неразрушени части от сгради, съоръжения и др.

Третият обект е “Построяване на ново депо”. В него е трябвало да бъдат депонирани пиритни угарки в размер на 19 000 м3, замърсени почви с нефтопродукти – 25 500 м3, и отпадъците от бившия цех за сярна киселина – 166 000 м3 (разбухнали).

Общото количество отпадъци е 210 500 м3, а депото е проектирано за 240 хиляди кубика. Към настоящият момент има депонирани не повече от 120 хиляди кубика.

Площта на депото е 28,3 дка, като на 21 декара има отпадъци, от които няколко вида опасни - пиритна угарка, опасни преходни метали, опасни сулфиди, земни маси и строителни отпадъци, съдържащи опасни вещества.  

Офертите за изпълнение ще се отварят на 23-ти август, като максималният срок за изпълнение на обектите е 15 месеца след издаване на разрешение за строеж.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес