Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15-годишните няма да работят, майките ще си получават платения отпуск, твърди Корнелия Нинова

26 февруари 2014, 09:16 часа • 38067 прочитания

Големите спорове на синдикати и работодатели относно предложените от Българска стопанска камара (БСК) 28 промени в Кодекса на труда всъщност за безпредметни. Или поне по отношение на най-противоречивите промени  - искането на работодателите 15-годишните да могат да работят, както и намаляване на майчинството. Това каза червеният депутат Корнелия Нинова, която поясни, че платеният годишен отпуск за майките не е свързан с раждането на дете и е тяхно трудово право. Работодателските организации обаче са точно на противоположното мнение, като изтъкват, че дългото майчинство води до загуба на квалификация при майките.

В сутрешния блок на Нова телевизия Нинова обясни, че през тази седмица Народното събрание ще гласува на второ четене всички промени. А внесените между първо и второ четене промени няма да бъдат подкрепени от БСП.

Едно от предложенията е внесено от червени депутати – идеята работодател да може да освобождава служители, които са навършили пенсионна възраст, именно на това основание. Нинова обясни, че в редиците на червената партия имало много „за” и „против” това предложение, като основният аргумент в негова подкрепа е борба с младежката безработица.

"Предстои ни цялостен разговор по пенсионната реформа и система - повишаване на възрастта и на какво основание, работещи пенсионери, военни и т.н. Посветихме 2014 г. на този сериозен разговор и ще търсим широка обществена подкрепа. Да седнем всички и да обсъдим общо тези въпроси от 1 януари 2015 г., например”, каза представителят на Коалиция за България.

Други две предложения на червения депутат Петър Кънев също няма да минат. Става въпрос за идеята микропредприятията да не правят задължителен годишен график за платения отпуск на служителите си, както и предложението уволнението на служител да не е задължително в писмена форма. С други думи, ако идеята беше възприета, всеки работодател можеше да уволнява работници само устно или дори по електронната поща.  

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес