Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

120 км нови магистрали трябва да са готови до ноември 2015 г.

04 декември 2014, 09:30 часа • 30820 прочитания

По време на заседанието на правителството вчера бяха осигурени 13 млн. лв. за снегопочистване. С тях ще бъдат подготвени приоритетно проходите, ще се почистят храстите и дърветата по пътищата и ще бъдат подновени мантинелите. Информацията съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя обясни, че ръководената от нея структура има почти пълна готовност за зимата. Най-критични остават областите Габрово, София-област и Пловдив.

ОП "Регионално развитие"

Надявам се новата оперативна програма "Регионално развитие" да стартира най-късно до март-април 2015 г., коментира министър Павлова в ефира на БНТ. Тя обясни, че е оптимист, въпреки че в момента в Брюксел отказва да даде зелена светлина новата оперативна програма.

По отношение на старата, която изтича догодина, беше обяснено, че на общините ще бъде наложена плоска корекция (т.е - ще бъдат глобени с еднакъв процент). Това беше представено като един по-добър вариант, отколкото всички евентуално да загубят една по-голяма сума пари.

По ОПРР 2007-2013 има да бъдат разплатени още 106 млн. евро. Колкото от тях не бъдат разплатени, ще бъдат загубени, обясни Павлова. Тя допълни, че има много проблеми и по ОП "Околна среда". В резултат много градове седят разкопани, което пречи на местния туризъм.

Пътните проекти

До ноември 2015 г. трябва да бъдат завършени 4 магистрални участъка. В това число влизат две отсечки от магистрала "Марица", както и още два от "Струма". Те са с обща дължина 120 км. Пускането им ще облекчи трафика, изрази увереността си министър Павлова.

Тя допълни, че догодина трябва да бъдат завършени и 30 км други пътни проекти. В това число влизат западната дъга на София и др.

Санирането на сгради

Националната програма за саниране ще започне от следващата година. Това ще се случи чрез създаването на фонд, от който да се предостави средства на общините за 100% безвъзмездно финансиране на санирането на панелни сгради. Ще се започне с най-големите от тях, обясни министърът на регионалното развитие.

"Надявам се следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма”, добави Павлова. Тя и уточни, че 200 млн. лв. ще трябват годишно за саниране, които да бъдат предвидени във фонда за финансиране на общините, и 300 млн. лв. от европейско финансиране.

Освен първите 100 най-големи сгради, налице е готовност да бъдат санирани още 100. Това ще се случи, ако съответната етажна собственост направят сдружения, които да позволят общината да направи ремонта и влезе в имотите.

Трябва да сме сигурни, че сградите са енергийно устойчиви, обясни Павлова. Тя добави, че освен санирането ще бъде извършено и смяна на хоризонталните и вертикалните щрангове.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес