Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водачът на листата на ПП АБВ в Добрич д-р Николай Бекяров лично се ангажира със случая на заразени с COVID обитатели на дома за възрасни хора в село Опанец

27 март 2021, 14:52 часа • 7873 прочитания

Водачът на листата на ПП АБВ в Добрич д-р Николай Бекяров лично се ангажира със случая на заразени с COVID обитатели на дома за възрастни хора в село Опанец. През тази седмица стана ясно, че 31 души там са заразени, 14 от тях са след поставена втора ваксина, а трима са хоспитализирани в МБАЛ Добрич в тежко състояние.

Директорът на РЗИ Добрич Светла Ангелов посочи пред сутрешния блок на Нова телевизия, че само двама от 14-те заразени, които са били ваксинирани, са били приети в болница и са били изписани много бързо, тъй като са нямали никакви симптоми, които да сочат за усложняване на състоянието им. "Те бяха с много лека клиника, но тъй като става дума за специфична група лица, предпочетохме да са под лекарско наблюдение. Те вече са изписани и са върнати обратно в дома", обясни Ангелова.

Д-р Бекяров обаче настоя да бъдат посочени отговорните по случая. Той подчерта, че хората от дома в Опанец в болшинството си са с тежка деменция и няма как да дадат реална информация за здравословното си състояние. Заради това той задава ключови въпроси за извършените имунизационни манипулации – установено ли е предварително състоянието на възрастните хора с рутинни медицински изследвания и били ли са в стабилно здраве, когато са им поставяни ваксините.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков също смята, че случаят в Опанец е пример, че здравните власти не съобщават цялата информация относно ваксините срещу коронавирус. Той обърна внимание именно на документа за информирано съгласие, който се подписва при поставяне на ваксина срещу коронавирус: "Трябва да се търси съдебна отговорност, защото тези хора с деменция надали са подписали и без това вулгарния документ за информирано съгласие в съзнанието и отговорността, в които трябва да бъде човек, когато подписва такъв важен за здравето си документ. Наказание за виновните, иначе просто ще оставим едно престъпници в здравеопазването да безчинстват на гърба на народа".

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес