Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Добрич тръгна дело за изтеклите данни от НАП

19 февруари 2020, 17:37 часа • 8957 прочитания

"Целият светнах" – така адвокат Християн Христов определи на заседанието на Административен съд – Добрич изтеклите му лични данни от Националната агенция за приходите (НАП). Той заведе дело в лично качество срещу приходната агенция.  

Пред съда той посочи, че негов приятел от Канада му е изпратил линк, в който видял 68 документа, съдържащи личните му данни. В интернет пространството били публикувани данъчните декларации на адвокат Христов, акции от приватизацията, бонова книжка, данни за доходите му, имущество, адрес, телефон, различни договори. Наложило му се да си извади нови лични документи.

Той определи като пълно бездействие, работата на оператора в НАП, допуснал такъв срив на системата. "Не мога да оправдая бездействието инженера по изчислителна техника или софтуерния инженер", каза още той. Притесненията му са, че недоброжелатели могат да се възползват от изтеклите данни и да теглят кредити от негово име, да се представят с неговата самоличност и пр.

Съдът отхвърли искането на защитата да не се дава ход на делото заради висящо производство по обжалване на наказателно постановление. В съдебната зала стана ясно, че с вчерашно определение на Върховния административен съд категорично са отхвърлени тези доводи и няма пречка да бъдат гледани искове на граждани за вреди от теча на лични данни. 

Съдът задължи НАП в 7-дневен срок да представи всички изтекли документи на адвокат Христов, тъй  като при предишното искане отговорът на приходната агенция бил, че той трябва да ги представи.

За 1 април е насрочено следващото съдебно заседание. Тогава ще се гледат още три дела срещу НАП.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес