Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отмени по-високите данъци за автомобили в Добрич и Балчик

09 май 2019, 16:52 часа • 2505 прочитания

Административният съд в Добрич отменя решения на общинските съвети в Добрич и Балчик, свързани с промени в наредбите за определяне размера на местни данъци и такси, съобщиха от областната администрация. Делата са заведени от областния управител Красимир Кирилов, след като не бяха преразгледани от съветниците на двете общини върнатите от него решения. И двата случая се отнасят за промени в размера на налога за моторни превозни средства.

В решението си по делото срещу Общински съвет – Добрич магистратите са установили, че липсва икономическа обосновка, както и конкретни мотиви, с които заинтересованите лица на територията на общината биха могли да вземат участие в консултации и е нарушен принципът за публичност и откритост.

Според съда общинските съветници в Балчик също не са спазили законовите изисквания за размера на данъка за превозните средства, а относно налога за недвижими имоти магистратите посочват, че е „налице просто пренаписване на Закона за местни данъци и такси“. Гражданите на Балчик също не са участвали в обсъждане на проекта.

Решенията по двете дела могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес