Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът иска експертиза за добив на газ в Добричко, срещу който имаше референдум

13 ноември 2018, 15:01 часа • 1435 прочитания

Комплексна съдебно-техническа експертиза назначи Административният съд във Варна относно прословутото дело (№1060/2018 г.) по жалба на компания "Русгеоком БГ" относно решение на РИОСВ-Варна (№ ВА-1/2018 г. от 01.02.2018 г.) за допустимост на добив на газ. С решението РИОСВ не позволява осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище "Спасово" в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток" за проучване и добив на природен газ.

Съдебното решение е за няколко вида експертиза - по общи въпроси във връзка с геологията, оборудването и въздействията от добива върху околната среда; експертиза за влиянието върху водите води при нормална експлоатация и при аварии, и природни бедствия; здравно-екологична и съдебно-екологична експертиза.

Тепърва обаче ще бъде назначено вещо лице за здравно-екологичната експертиза от съда (вещите лица за комплексната съдебно-техническа експертиза са хидрогеолог, сондажен инженер, инж. химик сондажни течности, геофизик и геолог), а производството е отложено за 5 март 2019 година, като на вещите лица е определен срок за представяне на заключенията до 15 февруари 2019 година.

Припомняме, че заради желанието да се добива газ в "Спасово", се стигна до местен референдум в Генерал Тошево, на който беше казано "не" на нов добив на газ.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес