Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Нено Димов Шабленското езеро се отводнявало, за да се почиства от тинята

22 март 2019, 08:30 часа • 1389 прочитания

Шабленското езеро на практика е давало вода за напояване в района. В момента езерото е затлачено от тиня. Състоянието на Шабленското езеро не е добро. Отводняването е извлякло част от тинята. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в ефира на Нова телевизия скандала около Шабленското езеро, за което еколози твърдят, че е пресушено, тъй като наводнявало правителствена резиденция. 

Прокопана е много по-тясна ивица, но, излизайки, водата е отнесла голяма част от района, стана ясно още от думите на Димов. При аварийна ситуация, когато кметът поиска разрешение от районната инспекция, това се прави. Отводняването на езерото се прави от години. По думите на Димов тези мерки допринасят, защото почистват дъното от тинята. Димов обаче призна, че това не е най-добрият начин ето защо са предвидени допълнителни средства.

Бъдещето на парк "Пирин"

В момента експертите в министерството се запознават с мотивите от решението на съда и след това ще решим какво да правим. Когато съдът излезе с окончателно решение, то се изпълнява, отбеляза Димов по темата с Национален парк "Пирин". Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) вече реши - отмяна на промените в Плана за управление на парка, внесени от Димов и Валери Симеонов.

Казусът с река Драговищица

До момента няма индикации за замърсяване на българска територия. Това обаче не означава, че няма замърсяване на сръбска, посочи Димов. Ние правим замервания само на границата, на нашата територия. За съжаление, сръбският колега се бави. Ние по официален път изпращаме писма всеки месец. Гражданите, които живеят в западните покрайнини, трябва да знаят дали има замърсяване, убеден е екоминистърът.

Димов коментира и имотните афери от последните дни, като според него става въпрос за начало на предизборната кампания.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес