Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнализират за унищожени ценни артефакти в мидената ферма „Дълбока“

06 март 2019, 12:24 часа • 11216 прочитания

В сигнал до министъра на културата и до министъра на околната среда и водите се твърди, че при строителни дейности в мидената ферма „Дълбока“ е открит пещерен комплекс със зидани стени и се прави предположение, че там е било съхранявано зърно в ранновизантийския период. Вместо да бъде уведомен историческият музей в Каварна, собственикът на мидената ферма е наредил да бъде бетониран входът на пещерния комплекс, се казва още в сигнала, подписан от зам.-председателя на сдружение „Зелен алианс“ Васко Йотов.

Пред Actualno.com собственикът на мидената ферма Веселин Прокопиев заяви, че лично е повикал представител на музея и на общината. „Историята е горе, на равното. Това са каверни, образувани от действието на водата върху мергела. Един камък не намерихме там“. Прокопиев е категоричен, че в никакъв случай не би унищожил историческо наследство. Той заяви, че са му правени многобройни проверки „по сигнали на зелени, на пембени…“. Дори е бил сезиран главният прокурор, но всичко се оказало законно.

В историческия музей няма постъпило инвестиционно намерение, нито собственикът ни е уведомил, че предприема някакви строителни дейности, каза неговият директор Пенко Георгиев. По думите му не е извършена проверка, тъй като няма официален сигнал до музея.

Фермата за култивиране на миди в местността Дълбока е от пионерите на този бизнес в България. За реализацията ѝ са ползвани финансови средства по предприсъединителната програма САПАРД. На брега на морето е изграден ресторант, в който се предлага богато меню от морския деликатес. Мястото е популярно в цялата страна и се посещава не само от българи, но и от чужди туристи.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес