Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северното ни Черморие се хвали с повече румънски, отколкото български туристи

06 ноември 2018, 12:06 часа • 1327 прочитания

С около 3% са повече туристите в Добричка област това лято спрямо миналата година, съобщи за Actualno.com председателят на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров.

По негови данни лидерска позиция сред летовниците държат румънците, следвани от българи, германци и руснаци. Повече поляци и чехи това лято са отдъхвали в морските курорти на Добричка област в сравнение с 2017 г. От бранша отчитат около 15% ръст на приходите от дейността.

Липсата на квалифициран персонал остава основният проблем на туристическия бизнес. Заплатите на заетите в бранша това лято са вдигнати с около 30%, но българите предпочитат да работят в чужбина заради по-високото заплащане, каза още Димитров. За да се запълни недостигът от кадри в туризма, бяха "внесени" работници от Украйна, Молдова и Беларус, припомня той и твърди, че около 90% от браншовиците са доволни от работата на чужденците.

Привличането на повече туристи в района е възпрепятствано от лошата пътна инфраструктура, отчита Димитров. На практика вече не може да се пътува по пътя Добрич – Албена и Добрич – Кранево. Автомобилите обикалят през Балчик, но и този път не е в добро състояние. Представители на туристическия бранш нееднократно са сигнализирани за проблема и очакванията им са да започне ремонт.

От края на август започна договарянето за следващия сезон. Започната и ранните записвания, при които има отстъпки от цената от 30-40%. Наблюденията на Димитров са, че все повече българи се ориентират към ранните записвания.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес