Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава засиленото търсене на медицински персонал в Добрич

28 юли 2015, 13:16 часа • 3472 прочитания

И през летните месеци продължава засиленото търсене на медицински персонал на трудовия пазар в Добрич. Обявени са голям брой свободни работни места за лекари и фелдшери, също за инженери, учители по различни специалности, възпитатели и озеленители. Това съобщи на пресконференция Васил Сивков, директор на Бюро по труда в Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна.

Към днешна дата са обявени 490 свободни работни места в Бюрото в областния център. При трета квалификационна степен се търсят контрольори по качество,технолози в шевното производство, ел. монтьори, банкови служители. 225 са свободните работни места, обявени чрез бюрото за работнически професии. Най-много се търсят оператори в шевното и обувно производство (67 позиции). Продължава търсенето на всякакъв персонал за курортните комплекси край морето. Равнището на безработица за юни за областта е 9.7%, с 1,3 пункта по-ниско от предходния месец. Регистрирани са 7 756 безработни. През май техният брой е бил над 8780. Само за Добрич равнището на безработица е 5.1%, също по-ниско в сравнение с предходния период. 1181 безработни лица са постъпили през юни на работа. По програми и насърчителни мерки за заетост и схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 147 безработни.

177 младежи до 29 години през миналия месец са били устроени на работа чрез посредничеството на Бюро по труда в Добрич. В тази цифра влизат 88 младежи на възраст до 24 години. Пълният списък на всички обявени свободни работни места в областта е публикуван на сайта на бюрото в добруджанския град. На сайта е поместена актуална информация и за възможностите за намиране на работа в ЕС. 20 са регистрираните безработни в Добричка област, които са чуждестранни граждани, с постоянно пребиваване у нас. По-голямата част от тях са граждани на Русия и по-малко от Беларус, Молдова, Украйна, Турция и Сирия, съобщи още Васил Сивков. Той заяви, че основният проблем при намиране на работа при тези безработни е, че не знаят български език. Най-облагодетелствани са руснаците поради близостта на езиците допълни той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес