Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Под ножа минават и последните десетина прасета в задните дворове в Добричко

21 август 2019, 13:14 часа • 1662 прочитания

Не повече от 10-15 прасета са останали в задните дворове в Добричка област. Това съобщи на днешната заседание на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Остават три села в община Балчик, в които предстоят проверки.

Живееща в добруджанското село Златия руска гражданка направила опит да скрие шест от прасетата в стопанството си, след като преди това били заклани няколко. Укритите животни са  намерени и унищожени, каза още д-р Каменов.

По данни на областния управител на Добрич Красимир Кирилов до момента са умъртвени над 1300 прасета, а 1505 са постъпилите заявления за обезщетение от 300 лв. за дезинфекция на стопанствата към момента.

Резултатите от изпратени 12 проби са отрицателни, изчакват се още два случая на ударени на пътя край добруджанското село Житница две диви прасета. Отрицателни са и всички проби от индустриални ферми в областта.

На среща с министъра на земеделието Десислава Танева утре в Стара Загора ще бъде обсъдена епизоотичната обстановка в национален мащаб.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес