Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По искане на прокуратурата отстраняват от длъжност изпълнителния директор на ВиК-Добрич

04 септември 2019, 11:50 часа • 10010 прочитания

Изпълнителният директор на ВиК-Добрич инж. Тодор Гигински да бъде отстранен от длъжност. Това искане на районната прокуратура ще гледа днес Районен съд – Добрич. Мотивът е, че Гигински е обвиняем заради нарушение на Закона за водите, след като по негово нареждане е изградено съоръжение за използване на повърхностни води от река Батовска. Случаят е от 10 февруари на територията на село Батово. От съда уточняват, че това е престъпление по чл. 353ж от НК.

Делото срещу Гигински беше насрочено за вчера, но не тръгна, тъй като той се отказа от защитника си и поиска да упълномощи друг адвокат.

От пресслужбата на съда уточняват, че обвиняем може да бъде отстранен от длъжност, ако той е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Както Actualno.com писа, прокуратурата в Добрич започна проверка по сигнал, че служители от ВиК - Добрич са заустили тръба в река Батовска и вместо от сондажите се черпи повърхностна вода от речното корито. Имаше съмнения, че речната вода се подава вместо питейна в близките населени места. Тогава Гигински заяви, че направеният дренаж е за собствени нужди. Той беше категоричен, че към абонати не е подавана вода от реката.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес