Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново броят домашните прасета в Добричко заради африканска чума в Силистра

03 януари 2019, 16:35 часа • 1798 прочитания

Заради нов случай на африканска чума по свинете в Силистренска област отново ще бъде направено преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове в Добричко. Това е решено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Част от населените места в добруджанските общини Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Добричка попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони.

По данни на директора на ОДБХ д-р Борислав Каменов до момента са регистрирани пет огнища на заразата в Североизточна България, а носителите на вируса са диви прасета. Всички 480 проби са отрицателни след регистрираното заболяване на диви прасета в местността Зеленка.

В Добричка област заработи нов свинекомплекс в каварненското село Септемврийци. Там разградска фирма отглежда 1300 прасета.

Д-р Каменов цитира данни на румънски ветеринари, според които в периода от 26 до 30 декември там са регистрирани 32 нови огнища на африканска чума и заболяването се е възобновило в стари огнища в окръзите Тулча и Констанца.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес