Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Добрич ще си иска от държавата 2,8 милиона лева след спечелено дело

09 октомври 2019, 13:45 часа • 3923 прочитания

„Имаме право да си поискаме парите и ще го направим, но борбата продължава“. Това каза на брифинг зам.-кметът по финансовите въпроси на община Добрич Елка Димова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) по дело, което местната власт води срещу наложена финансова корекция, заедно с неверифицирани разходи от 4,3 млн. лв. по проект на Оперативна програма „Околна среда“ за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в с. Стожер, в което се събира сметта на осемте добруджански общини и шуменската община Никола Козлево. Решението на последната съдебна инстанция е в полза на общината и тя ще си поиска да ѝ бъдат възстановени платените вече суми. Но по думите на Димова управляващият орган също може да предприеме ход в своя полза, тъй като няма произнасяне от страна на съдебния състав по същество дали трябва да бъде наложена финансова корекция, както и има ли нарушение по отношение на Закона за обществените поръчки. Спечелената битка към момента е за процедурно нарушение на управляващия орган.

В решението на съда се посочва, че „не се съдържат нито фактическите, нито правните основания за налагането на финансовата корекция и управителният орган е извършил смесване на отказите за верификация на недопустимите разходи и извършването на финансовите корекции, засягащи допустимите разходи“.

Брифингът в общината беше последван от прессъобщение на ГЕРБ, в което се казва, че решението на ВАС „по безспорен начин доказва, че общинското ръководство в мандата 2011-2015 година компетентно е управлявало средствата по проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич“, финансиран по ОПОС 2007 – 2013 и не е причинило щети на Общината.

В продължение на 4 години последният кметски екип използва финансовата корекция като оправдание за собственото си бездействие по важни за града въпроси и липсата на административен капацитет“.

Целият мандат на сегашният кметски екип „премина под сянката на наложената сериозна финансова корекция“, категорична е Димова. Тя допълни, че никога не е търсена вина на кого от предходния кметски екип е грешката за последвалата финансова корекция. По-важно за нея е тези пари да останат в Добрич и да се ползват за подобряване инфраструктурата на града.

Санкцията от 2,8 млн. лв. е платена с два кредита, единият от които е краткосрочен и вече е издължен, каза още финансовият зам.-кмет.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес