Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областният управител на Добрич: Заседанието и решението за 20,6 млн. лв. кредит на Каварна са законни

20 декември 2022, 14:36 часа • 1445 прочитания

Заседанието, на което бе решено община Каварна да изтегли дългосрочен кредит на стойност 20,6 милиона лева за реализиране на 4 инфраструктурни обекта, е законно свикано. Решението за него – също, това става ясно от изявление на областния управител на Добрич Здравко Здравков.

Становището му е публикувано в сайта на областната администрация, а гледните точки по темата може да прочетете ТУК.

Изцяло е спазен законът и е защитен интересът на жителите на община Каварна при свикването и провеждането на заседание през месец ноември 2022 г. Това показа проверката на документите, която, съгласно правомощията си, областният управител Здравко Здравков извършва по отношение на местните власти.

49-тото заседание на ОбС – Каварна породи голям обществен интерес и в Областна администрация Добрич постъпиха четири жалби относно свикването и законосъобразността на провеждане на заседанието.

„С цел изясняване на фактическите обстоятелства и правилна преценка от Общински съвет Каварна бяха изискани допълнително документи, от които става видно, че промяна на датата на заседанието се налага и е извършена след писмо от Министерство на финансите, с което се поставя краен срок за взаимоотношения с бюджета с оглед приключване на финансовата година“, е посочил управителят на Добрич.

По думите му промяната в датата, на която е свикана сесията, е съобразена с разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Той уточнява, че допълнително представените материали, заедно с протокола с решения от 49-ото заседание не показват нарушение на Закона за местно самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/ и приетия нормативен акт от ОбС – Каварна, за неговата работа.

В друга жалба, постъпила в Областна администрация, е посочено, че решенията, приети на същото заседание, са незаконосъобразни.

“Отново изисканите допълнително документи показват, че на заседанието са присъствали повече от половината  от общия брой съветници, каквото е изискването в чл. 27, ал. 2. Проверката показа, че решенията са приети с нужното мнозинство и поименно гласуване. Преди заседанието на Общински съвет съветниците са присъствали на заседания на постоянните комисии, запознати са с материалите и решенията са приети след обсъждане в хода на самото заседание“, каза областният управител Здравко Здравков.

Той уверява всички жители на Каварна и на другите общини в област Добрич, че върховенството на закона е основна задача на областната администрация и екипът ѝ работи в интерес на обществото.

ОЩЕ: Цонко Цонев Кметъла пак ще се кандидатира за кмет на Каварна

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес