Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крушари кандидатства за консервация и реставрация на археологически обекти

15 март 2019, 12:30 часа • 1302 прочитания

С нов проект за консервация и реставрация на епископската базилика, крипти в две базилики и епископска резиденция община Крушари кандидатства за финансиране пред Министерството на културата. Археологическите обекти са в античната крепост Залдапа, разположена между селата Добрин и Абрит, съобщават от администрацията в добруджанската община.

През 2015 г. крепостта е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с национално значение, а от 2016 г. е предоставена на местната власт за безвъзмездно управление за срок от 10 години.

Проектът е на стойност малко над 340 000 лв. и цели да се съхранят оригиналните зидарии и осигуряване на контролиран достъп на посетителите до разкритите артефакти.

Пак по проект, реализиран през 2018 г., вече е изградена защитна покривна конструкция за предпазване на археологически обекти от атмосферни влияния.

Амбицията на местната власт е да бъдат привлечени повече туристи в античната крепост. Новият проект е свързан тематично с изградения макет на крепостта и лапидариум с артефакти от нея в центъра на Крушари.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес